U bent hier

Rooien van bomen in de Dekenstraat

Honderd door kever aangetaste bomen moeten tegen de vlakte

 

Liefst vijftien monumentale sparren op de dreef naar het Domherenhuis in Zolder en een honderdtal andere bomen in het bos ernaast moeten tegen de vlakte. Reden voor de bomenkap: de letterzetter, een kever die de stammen van deze bomen heeft aangetast. De werkzaamheden beginnen vandaag.

 “Het voorbije jaar is de letterzetter heel manifest opgedoken in Limburg”, zegt Gui Winters, regioverantwoordelijke bij Agentschap Natuur en Bos (ANB). “Op verschillende plaatsen in de gemeente Heusden-Zolder heeft de kever toegeslagen. De populatie van de kevers is in het Domherenpark sterk toegenomen en tastte helaas tal van stammen van sparren aan.

Verzwakte bomen

De letterzetter komt vooral voor op sparren, in het bijzonder op de fijnspar, maar de kever kan ook andere bomen aantasten. De boom kan door harsvorming deze insecten weren, maar bij verzwakte exemplaren lukt dat niet altijd. Deze verzwakte bomen worden in eerste instantie bezocht door mannelijke kevers. Ze zoeken op de schors naar een geschikte plaats om zich naar binnen te boren.In het najaar van 2019 wordt de historische dreef van het beschermde park in ere hersteld met een heraanplanting. De gemeente bekijkt samen met alle betrokken partijen (ANB, Onroerend Erfgoed en Regionaal Landschap Lage Kempen) welke soort het meest geschikt zal zijn.

De werken duren maximaal vier dagen en hebben geen invloed op het verkeer.

Zie ook "VERSLAGEN" Brief van het gemeentebestuur